Najbardziej rzucającą się w oczy cechą wina jest jego kolor. Rozróżniamy wina czerwone, białe, różowe a także pomarańczowe! Zaskakujące prawda? Mało kto wie, że istnieje pomarańczowe wino.
A jest ono produkowane z białych winogron z tą różnicą, że w procesie fermentacji, na początku nie usuwa się skórek z winogron. Czerwone oraz różowe wina swą barwę zawdzięczają czerwonym lub czarnym winogronom.
Wina dzieli się także na słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne, wino może być też musujące
Jednak ogromna różnorodność win kryje się w szczepach winogron z jakich ten cudowny trunek powstaje. Popularne są chardonnay, sauvignon blanc, porto, czy riesling.
Chardonnay to wina białe, charakterystyczne dla tego szczepu są aromaty brzoskwiń, jabłka, cytrusów i masła. Idealnie nadaje się do dojrzewania w dębowych beczkach. Sauvignon blanc, to także wino białe, owocowe, najlepsze gdy pije się je maksymalnie kilka lat po zbiorach. Charakteryzuje je wyraźna kwasowość, która może nie przypaść do gustu fanom raczej półwytrawnych i półsłodkich win.
Porto to portugalskie wino w większości odmian czerwone, choć istnieje kilka rodzajów białego, a ostatnio także różowego porto. Jest dość mocne, ponieważ wzmacniane spirytusem winnym. Dodanie spirytusu zatrzymuje proces fermentacji więc wino jest półsłodkie lub słodkie. W serwisie centrumwin.pl przeczytasz więcej o tym jak przechowywać Porto i z czym to wino najlepiej smakuje.
Riesling to wino niemieckie, białe. Jest dość delikatne w smaku, idealnie nadaje się do spędzania letnich ciepłych wieczorów z lampką orzeźwiającego, lekko cytrusowego trunku. Dobrze smakuje podane z kostką lodu. To zaledwie kilka win ale tych wartych szczególnej uwagi jest dużo więcej, warto je poznawać, oczywiście najlepiej poprzez degustację.