Alkohol już od dawien dawna jest znany jako popularna używka wśród ludzi na całym świecie. Jak powszechnie wiadomo każdy nadmiar może być mniej bądź bardziej szkodliwy. Liczne badania pokazują, że codzienne małe dawki alkoholu mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz korzystnie wpływać na układ krążenia. Inne źródła natomiast raportują, że nawet niewielkie codzienne porcje napojów wysokoprocentowych prowadzą do zaburzeń chorobowych zwanych alkoholizmem. Nadużywanie alkoholu destrukcyjnie wpływa na wątrobę, wręcz ją degenerując. Działa też negatywnie na stan paznokci. Ma działanie antyseptyczne i powoduje twardnienie tkanek.

Organizm traktuje alkohol jak truciznę i mobilizuje wszystkie układy do jej zneutralizowania i wydalenia. Głównie obciążone są nerki, których wydajność dodatkowo spada o prawie połowę po wypiciu alkoholu. Obniża się także temperatura ciała, więc zimą wzrasta ryzyko zaśnięcia i zamarznięcia na mrozie. Alkohol ogłupia zmysły, osłabia mięśnie, zaburza trawienie i zdolności osądu. Osoby pod wpływem alkoholu często są agresywne i mogą wyrządzić innym krzywdę, bądź są bezbronne i bezwładne, co zwiększa zagrożenie dla nich samych z zewnątrz. Alkohol zawiera niebezpieczne substancje o działaniu kancerogennym, czyli rakotwórcze. Dlatego ludzie spożywający go, są znacznie bardziej narażeni na wystąpienie zmian rakowych. Największe stężenie tych związków chemicznych, czyli uretanu, znajdziemy w bourbonach, brandy, sherry, porto, chińskich winach i japońskich sake. Do bezpieczniejszych napojów alkoholowych zaliczamy rumy, tequile, piwo. Osławiona wódka zawiera znikomą ilość uretanu oraz niewielkie ilości pestycydów. Wysokie skażenie pestycydami mają wina pochodzące z produkcji upraw nieekologicznych. Dodatkowo do wina dodaje się dzisiaj siarczyny. Są to substancje powstające podczas fermentacji alkoholowej, nawet bez udziału drożdży.

Niestety siarczyny mogą powodować alergie i stanowić niebezpieczeństwo dla ludzi na nie uczulonych. Dawniej używano do wina siarkę, w celu pozbycia się niechcianych bakterii i drożdży, co nie było tak toksyczne dla zdrowia. PRzy wyborze alkoholu należy wystrzegać się tych o słabej jakości i z niewiadomego pochodzenia.