Barman to doświadczony i wykwalifikowany specjalista umiejący stworzyć wszelkiego rodzaju drinki i koktajle oraz twarz i wizytówka miejsca, w którym pracuje. Jest to człowiek o fenomenalnych umiejętnościach manualnych, szerokiej wiedzy w zakresie rodzajów alkoholi oraz pozostałych składnikach potrzebnych w pracy za ladą. Najważniejsze jest, aby taka osoba lubiła i umiała słuchać i jednocześnie swobodnie porozumiewać się z klientami. Umiejętności to jedno, a właściwy sprzęt to drugie. Każdy szanujący się barman musi mieć szereg akcesoriów barmańskich.

Sprzęt

Głównym przyrządem, na którym opiera się praca mistrza koktajli, jest oczywiście shaker. Wyprodukowany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, posiada funkcjonalne sito, które nie pozwala wpaść kawałkom lodu i owoców do drinka. Następnym niezbędnym narzędziem, jest praktyczna miarka barmańska. Dzięki niej łatwo i precyzyjnie odmierzana jest właściwa ilość alkoholu, soku i syropu. Do otworzenia butelki z wina, każdy zapobiegliwy barman, użyje elektrycznego korkociągu, dzięki któremu sprawnie usunie korek. Za ladą nie może zabraknąć również eleganckiego pojemnika na lód, takiego który posiada podwójne ścianki i poręczne szczypce. W każdy szanującej się restauracji czy kawiarni pracownik baru powinien mieć wiaderko do przetrzymywania schłodzonego szampana oraz użyteczny sprzęt w postaci spieniacza, niezbędnego w koktajlach na bazie mleka.

Komplety barmańskie

Ponieważ ilość potrzebnego sprzętu jest ogromna, aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom zwłaszcza tym początkującym barmanom, w sklepach dostępne są funkcjonale zestawy barmańskie. Znajdują się w nich wszystkie niezbędne akcesoria. Przygotowano je tak, żeby ułatwiały pracę osobą zaczynającym dopiero pracę w zawodzie, jak również zaawansowanym twórcą drinków.

Podawanie

Tworząc każdy koktajl, wysokiej klasy specjalista musi zadbać o jego końcowy wygląd. Taki drink nie może się rozwarstwiać ani mieć wodnistej konsystencji. Zaczynając swoją przygodę z pracą barmana, należy ściśle przestrzegać podanego przepisu. Z czasem, dzięki zdobytemu doświadczeniu i wiedzy, pracownik baru, nauczy się tworzyć małe arcydzieła z alkoholu i innych składników, własnej intuicji. Końcowym elementem jest sztuka podania drinka. Warto, aby był zaserwowany na wykwintnej barmańskiej tacy, w odpowiednio dobranej szklance, z elegancką ozdobą w postaci plastra cytryny lub wisienki koktajlowej. Istnieje kilka rodzajów szkła (wysokie szklanki do long drinków czy też niskie z grubym dnem do koktajli na bazie irlandzkiej whiskey). Dobry barman powinien wiedzieć, iż w dużej mierze wybór właściwej szklanki, ma wpływ na efekt końcowy i zadowolenie klienta.